krakmolas

37 статей

Sigutė Limontaitė

Šį produktą yra matęs ir naudojęs bene kiekvienas lietuvis, dalyvaudamas didžkukulių gaminimo procese pas mamą ar močiutę. Tačiau krakmolas toli gražu tinkamas ne tik maistui gaminti. Lietuvoje išgaunama medžiaga taikoma ypač plačiai – medicinoje, kosmetikoje, gyvūnų pašarų gamyboje ir net tiesiant ...

Galvodami apie artėjančių Kūčių ir Kalėdų stalą daugelis lietuvių prisimena senąsias tradicijas. Viena jų – pasirūpinti, kad ant šventinio stalo būtų skanaus lietuviško spanguolių kisieliaus. Be to, kisielius gali būti pagardinamas papildomais prieskoniais – džiovintais obuoliais, cinamonu, gvazdikė...

Sandrija Čapkauskienė, biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė

Populiariausios kruopos dažno lietuvio šeimoje vis dar išlieka tos pačios – avižos ir grikiai. Tiesa, jų panaudojimo būdai su laiku darosi vis įvairesni – anksčiau įžvelgėme tendenciją, kad iš kruopų dažniausiai verdamos košės, o pastaraisiais metais jos jau vartojamos ir kaip garnyras, ir kaip pati...

Bananai yra sveikas subalansuotos dietos priedas, mat suteikia daugybę gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų ir yra puikus skaidulų šaltinis. Ir nors bananai tiesiogiai nepadeda numesti svorio, kai kurios šių vaisių savybės gali padėti sumažinti pilvo pūtimą, kontroliuoti apetitą ir būti cukraus pak...

Sandrija Čapkauskienė, biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė

Nors patiekalus iš bulvių lietuviai laiko beveik nacionaliniais patiekalais, o ir pačios bulvės auga dažno darže, tačiau bulvės kelionė iki mūsų krašto buvo pakankamai ilga. Bulvės tėvynė – Pietų Amerika, Peru, kur Inkų indėnai bulves vartojo jau 200 m.pr. Kr. Į Europą bulvė pateko apie 1500 metus, ...

Sandrija Čapkauskienė, biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė

Prieš 10 tūkst. metų avižos buvo tik piktžolė. Tuomet prieš 5000 metų įvyko avižų „prijaukinimas“ Rytų Azijoje – Kinijoje, vėliau jos „pajudėjo“ iš Azijos į Europą ir prieš 4000 metų atsidūrė Europoje, kur prieš 2000 metų avižos tapo vienu iš pagrindinių javų Europoje. Ir tik 21 amžiuje buvo atkreip...

Sporto mitybos specialistė, socialinio tinklalapio „Kuras Kūnui“ autorė Emilija Miliauskė

Dažnai laikydamiesi sveikos mitybos rekomendacijų atsisakome cukraus, įvairių kepinių, desertų, saldintos kavos ar arbatos. Tačiau nė nesusimąstome, kad kai kurie produktai, kurie net nepanašūs į cukrų, organizme virsta būtent juo.