Balandėliai dažnai ruošiamas patiekalas ne tik namuose, bet ir kavinėse. Studijos “Sulieknėk sveikai” vadovė, sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį į balandėlių sudėtį bei su kuo juos valgome. Tradiciniai balandėliai gaminami iš kopūstų, šlifuotų ryžių bei mėsos ir šalia jų į l...
Kopūstai
179 статей
Kopūstas (lot. Brassica oleracea) – bastutinių (Brassicaceae) šeimos augalų rūšis. Tai dvimetis (kai kurie varietetai vienmečiai) žydintis augalas, kurio žiedai gausiažiedėje kekėje. Vainiklapiai geltoni, kartais balti. Ankštaros labai stambios. Stiebas lapuotas, apatiniai lapai stambūs, mėsingi. Visas augalas pilkai žalias.
Šviežių kopūstų salotos – mano vienos mėgstamiausių. Jos pagaminamos labai greitai ir puikiai tinka prie mėsos ar žuvies patiekalų. Šviežių kopūstų salotas gaminau su paprikomis, bet jei jų neturite, dėkite tarkuotas morkas, šviežius agurkus su konservuotais kukurūzais ir t.t. Patikėkit, bet šviežių...
Dietologė: ši daržovė ne tik pigi, skani ir maistinga – ji stabdo vėžinių ląstelių augimą, tinka reguliuojantiems svorį (2)
Istoriškai kopūstas – ir maistas, ir vaistas, mat seniau žmonės šią daržovę naudojo medicininiams tikslams: jie buvo naudojami kaip kompresas žaizdoms ir opoms gydyti, taip pat buvo vartojami kaip priemonė nuo virškinimo problemų ir uždegimų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad iki ši...
Istoriškai kopūstas – ir maistas, ir vaistas, mat seniau žmonės šią daržovę naudojo medicininiams tikslams: jie buvo naudojami kaip kompresas žaizdoms ir opoms gydyti, taip pat buvo vartojami kaip priemonė nuo virškinimo problemų ir uždegimų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad iki ši...
Sultingi kopūstų lapai vilioja įvairius kenkėjus – kopūstinius amarus, vikšrus, garstukines kopūstinukes. Kokios efektyvios priemonės nuo jų apsaugo?
Kaip rugpjūčio mėnesį prižiūrėti kopūstines daržoves: 6 svarbiausi dalykai, jei norite gero derliaus
Rugpjūčio mėnesį kopūstinių daržovių priežiūra nėra sudėtinga – tereikia laikytis kelių taisyklių.
Šiemet Vilniaus miesto savivaldybė šalia „CUP” prekybos centro pristatė naujovę – valgomąjį gėlyną.
Norėtumėte iki pat vasaros pabaigos valgyti daržoves ir žalumynus? Yra tokių, kuriuos galima sėti liepą, kai, nurinkus derlių, lysvėse atsiranda vietos. Be to, liepą yra augalų, kurie sėjami ateinantiems metams.
Stichinė sausra fiksuota jau keliose savivaldybėse, praneša LNK žinios.
Užauginti didelį kopūstą nėra lengva užduotis. Viena, kai sodas yra netoli ežero ar upės: ten kopūstai puikiai jaučiasi ir jiems net nereikia ypatingos priežiūros. Visai kas kita, jei jis toliau – kopūstus reikia laistyti ir tręšti, kad užaugintų gerą derlių.
Sveikas ir skanus maistas – nebūtinai brangus ir ilgą laiką ruošiamas. Vos iš kelių daržovių pavyks iškepti puikią picą, kurią galima tobulinti pagal savo fantaziją ir valgyti be sąžinės graužaties, mat tikrosios picos ne itin draugiškos tiems, kurie baiminasi priaugti papildomo svorio.
Nors jau gana daug daigų stypsta ant palangių, tačiau ir balandį dar pakankamai augalų, kuriuos galima sėti.
Žinoma, baklažanus, paprikas, salierus, eustomas, petunijas, heliotropus ir kai kuriuos kitus augalus sėti jau per vėlu. Šių augalų daigų galėsite nusipirkti parduotuvėje arba iš privačių augintojų. Jei sėklas sėsite dabar, paprasčiausiai nespėsite pasidžiaugti jų žiedais ar derliumi.
Populiari ir pigi daržovė – neįtikėtinai vertinga: kopūstai mažina antsvorį, neleidžia kauptis cholesteroliui, bet kartais gali ir pakenkti (2)
Kas gi nemėgsta kopūstienės arba barščių su kopūstais? Kopūstus noriai valgome raugintus ir šviežius, be to, nuoširdžiai tikime, kad ši daržovė teikia tiktai naudą ir kad ją sveika valgyti visiems. Tačiau ar iš tikrųjų taip yra?
Ne kiekvienas gali į Kaziuko mugę nukeliauti. O ir ten atsidūrus nebūtinai pavyks paragauti jau tradiciniais tapusių mugės patiekalų. Ne bėda! Jų galima pasigaminti patiems ir – kas žino – ar tik naminiai nebus gardesni. Surinkau 10 patiekalų, kuriuos paprastai galima rasti Kaziuko mugėje, receptus....
Išbandėte daugybę lieknėjimo būdų, bet rezultatai nedžiugina? Ši mityba ne tik tirpdo kilogramus, bet ir leidžia jaustis sotiems (1)
Laikėtės greipfrutų ir keto dietos, atsisakėte duonos, makaronų ir kitų angliavandenių – tačiau svorio numesti taip ir nepavyko? Ekspertai siūlo atsisakyti tokių griežtų dietų ir prisiminti svarbią taisyklę: raktas į sėkmingą svorio metimą yra visai ne beskonė, mažai riebalų ir angliavandenių turint...
Šalies kopūstų augintojai pradeda nuimti derlių, tačiau skundžiasi, kad kopūstų šiemet užderėjo nedaug, praneša LNK žinios.
Šviežias rudeninis derlius yra apdovanojimas už visas pastangas šiltuoju sezonu auginant ir prižiūrint daržoves, kurios iki vėlyvo pavasario tarnaus kaip maisto bei vitaminų atsargos. Vis dėlto ar daržovės tikrai peržiemos, priklauso nuo tinkamų laikymo sąlygų, Pavyzdžiui, kartu laikomės bulvės ir s...
Pirmojo lietuviško derliaus kopūstai jau atkeliavo į parduotuves. Kaip teigia juos auginantis ūkininkas Virgilijus Kuprevičius, užsitęsęs šaltas pavasaris tikrai turėjo įtakos pirmajam kopūstų derliui.
Australijoje jaučiamas salotų trūkumas, ir tai pakurstė kainų augimą ir net paskatino greitojo maisto milžinę KFC dėti į savo mėsainius kopūstus.