Miškuose jau auga valgomi grybai, kuriuos skuba rinkti lietuviai. Gamtininkas papasakojo, kokie grybai dygsta šiuo metu ir kas pasirodys artimiausiais mėnesiais bei išdavė, kur jų ieškoti geriausia.
grybautojai
84 статей
Liveta ir Petras Kazlauskai – užkietėję grybautojai. Jie žino grybingiausias Kauno rajono vietas, nes yra grybų valgymo fanatikai.
Vitalis iš Radviliškio dalijasi mėgiamo grybų padažo receptu: taip skanu, kad patiks net įprastai šių gėrybių nevalgantiems (1)
Šiųmečio rudens permainingi orai jau nieko nebestebina. Saulės spinduliais ir temperatūros šuoliais kone iki 30 laipsnių galėjo mėgautis visi Lietuvos regionai. Na o šilumą keičiantis lietus džiugina grybautojus – tokios oro sąlygos dovanoja nemenką grybų derlių. 32 metų radviliškietis Vitalis Babra...
Rudens sezonu išmanusis įrenginys tampa nepamainomu ir grybautojams. Telefono ekrane nepatyrę grybų mylėtojai gali pasitikrinti grybų rūšis, pažinti kitus augalus, o bet kuriam grybautojui nepasiklysti praverčia žemėlapių programėlės. Tiesa, ekspertas pataria kai kuriais nustatymais būtinai pasirūpi...
Vos prieš savaitę dzūkai dar skundėsi: „Sausa, nėra grybų cik lepeškos“. Tačiau šeštadienį Varėnos grybų šventės Lietuvos grybavimo čempionato dalyviai iš Marcinkonių girios grįžo ne tuščiomis pintinėmis – iš viso 21 grybautojų komanda surinko 30 kilogramų grybų. Varėnos rajono mero taurę šį kartą i...
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės tais...
Tęsiasi grybautojų bei policijos pareigūnų „draugystė“. Policija pranešė apie miškuose pasiklydusius žmones.
Palangos paplūdimys ir vėl it skruzdėlynas: vieni poilsiautojai maudosi ir džiaugiasi šiluma, kiti – grybauja (2)
Pajūryje oras it užsakytas – ryškiai šviečia saulė, debesų nėra, vandens temperatūra – 16 laipsnių, o paplūdimys nusėtas poilsiautojų iš visos Lietuvos. Panašu, kad nuogąstavimai dėl prasto oro taip ir neišsipildė – pajūris ilgąjį Žolinės savaitgalį gali pasidžiaugti gausiu lankytojų skaičiumi.
Lietus – didžiausias džiaugsmas grybautojams, nes miškuose gausiai pradeda dygti grybai. Deja, ne visi juos gerai pažįsta, tačiau, siekiant neprisirinkti nuodingų ir pavojingų grybų, vis dažniau pasitelkiamas išmanusis grybavimas, stebint grybų rūšis telefone. Tai – itin grybavimą palengvinantis įra...
Orų permainas ir rudens orų prognozę įvertino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas dr. Donatas Valiukas. Prasidėję lietingi orai džiugina grybautojus – jau dabar socialiniuose tinkluose jie dalijasi krepšiais voveraičių ir dešimtimis skaičiuojamų baravykų. Apie tai, koks šis grybavimo ...
Užkietėjusių grybautojų nuo miško neatbaidys net žiema. Socialiniuose tinkluose grybautojai dalijasi miške rastais grybais. Gamtininkas paaiškino, kokių grybų dabar dar galima rasti ir ar galima juos valgyti bei kokią lemtingą klaidą dažnai padaro juos mėgstantys žmonės.
Patyręs grybautojas Dovydas Darmurus šį sezoną jau džiaugiasi neeiliniu laimikiu – net 800 g sveriančiu baravyku.
Niekas nepasiginčys su faktu, kad Lietuva yra tikrų grybautojų šalis – vos atšyla oras, feisbuke išsyk pasipila gėrybių iš miško nuotraukos. Tačiau pastaraisiais metais grybavimo tendencijos keičiasi iš esmės: tie grybų mylėtojai, kuriems nebepakanka tradicinio baravyko ar raudonviršio, grybus augin...
Po karštos ir sausos vasaros prasidėję lietingi orai pradžiugino grybautojus – jau dabar socialiniuose tinkluose jie dalijasi krepšiais voveraičių ir dešimtimis skaičiuojamų baravykų. Apie tai, koks šis grybavimo sezonas ir ką būtina žinoti renkant grybus, „Delfi rytas“ laidos vedėja Kristina Cipary...
Iškritus gausesniems krituliams ir nukritus temperatūrai miškuose ėmė gausiau dygti grybai.
Karštą ir sausą vasarą daugumos šalies grybautojų pintinėse švilpavo vėjai, tačiau panašu, kad netrukus bus ką į jas įsidėti. Ketvirtadienio rytą Anykščių rajono mišku praėjusi Vilma namo parsinešė net šešias pintines baravykų – patyrusi grybautoja teigia, kad čia dar niekis, palyginus su tuo, kas m...
Vasara į miškus kviečia ne tik uogautojus, bet ir grybautojus. Aplinkos apsaugos departamentas primena, kaip miško gėrybes rinkti atsakingai, kad nedarytumėte žalos gamtai ir negautumėte baudos, teigiama pranešime spaudai.
Patyrusi grybautoja papasakojo, kaip ir kur ieškoti voveraičių, kad iš miško grįžtumėt pilnais krepšiais (7)
Iš Varėnos kilusi Danguolė pasakoja grybaujanti nuo pat mažens – tiek, kiek save prisimena. Nieko keisto, kad mišką ji vadina antraisiais savo namais. „Miške veiklos netrūksta ištisus metus, bet vidurvasario visuomet laukiu ypatingai, juk prasideda grybų sezonas“, – pasakoja Danguolė ir prisipažįsta...
Mitybos specialistė Raminta Bogušienė apie miško gėrybių sezoną: kad organizmas prisisotintų vitaminų iš uogienių ir grybų, būtinos kelios sąlygos (12)
Lietuvoje prasidėjo miško gėrybių sezonas. Uogautojai ruošiasi žiemai ir verda uogienes iš braškių, vyšnių, aviečių ir kitų vasaros uogų, tuo tarpu grybautojai jau mėgaujasi ūmėdėmis, voveraitėmis ir kitais grybais. Maisto technologė Raminta Bogušienė pasidalijo patarimais, kaip paruošti uogas ir gr...
Po prasiautusių liūčių miškuose ir pamiškėse jau kyla gausesni voveraičių pulkeliai, o pirmųjų vasaros laimikių nuotraukos skuba plisti socialiniuose tinkluose. 7 litrai voveraičių per pusvalandį Vilniaus rajone – štai ko galima tikėtis šiomis dienomis miškuose. Apie grybų paplitimą šalies regionuos...