Gavėnia

13 статей

Vaiva Arnašė

Velykos - tai ne tik bundančios gamtos šventė, šeimos ir artimųjų buvimo kartu laikas, bet ir labai svarbi religinė šventė, turinti gilias tradicijas ir papročius. Daugelis jų laikui bėgant keitėsi, kai kurios išliko iki šių dienų. Štai kelios jų.

Klaipėdos universiteto (KU) Botanikos sode pirmą kartą suorganizuotos Užgavėnės. Jose ir pagrindiniai šventės simboliai: persirengėliai, kaukės, blynai, Lašininio ir Kanapinio kova, Morės deginimas. Pasak organizatorių, taip norėta priminti senąsias Užgavėnių tradicijas, rašoma pranešime žiniasklaid...

Aida Žemaitytė

Tuoj po Užgavėnių prasidėjusi Gavėnia ar kitaip – apsivalymo laikotarpis, kuris tęsiasi 7 savaites iki pat Velykų, mūsų senoliams buvo laikas, kai nevalgoma mėsos, negeriamas pienas, susilaikoma nuo saldumynų ir visų žalingų įpročių.

Justina Ilkevičiūtė

Daugelis Gavėnios laikotarpį sieja su pasninku, tačiau Gavėnia nėra vien tik mėsos nevalgymas, o metas, kada žmogus turi apvalyti savo kūną ir sielą. Kai kurie kunigai siūlo Gavėnios metu atsisakyti pramogų, žalingų įpročių, televizoriaus žiūrėjimo ar net lytinių santykių, todėl 40 dienų iki Velykų ...

Iki Velykų liko tik kelios dienos ir lietuviai jau pradėjo rūpintis, ką patieks ant stalo. Kad pagrindiniu maistu taps margučiai, abejonių nėra, tačiau ką dar Lietuvos gyventojai gamina svarbiausiai pavasario šventei ir be kokių patiekalų neįsivaizduoja šventinio stalo?