burokėliai

190 статей

Roma Macijauskaitė

Turbūt dažnas atsimena mamos ar močiutės pamokymą valgyti burokėlius ar gerti jų sultis, nes tai sustiprins imunitetą, kaip teigdavo, – dėl šiose daržovėse esančių didžiulių geležies klodų. Nutariau išsiaiškinti, ar tai tiesa, ir šį klausimą uždaviau biomedicinos mokslų daktarei, LSU docentei ir mit...

Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ inf.

Daugelis lietuvių šiltojo metų sezono neįsivaizduoja be dubenėlio šaltibarščių, patiektų su garuojančiomis bulvėmis. Šią tradicinę sriubą vasarą rasite bene kiekvienoje kavinėje, o ir paprastas jos receptas leidžia nesunkiai šaltibarščius pasigaminti patiems namuose. Žinoma, kiekviena šeima turi sav...

Roma Macijauskaitė

Burokėlių parduotuvėje ar turguje rasime ištisus metus ir turime iš ko – vien Europoje priskaičiuojama per 100 šios daržovės veislių. Nors skirtingų rūšių burokėliai skiriasi dydžiu, vidine struktūra, skoniu ir spalva (geltona, balta, rožinė arba tamsiai violetinė), visų maistinė vertė gana panaši. ...

Žinoma, baklažanus, paprikas, salierus, eustomas, petunijas, heliotropus ir kai kuriuos kitus augalus sėti jau per vėlu. Šių augalų daigų galėsite nusipirkti parduotuvėje arba iš privačių augintojų. Jei sėklas sėsite dabar, paprasčiausiai nespėsite pasidžiaugti jų žiedais ar derliumi.

Roma Macijauskaitė

Ne vienam vaikystėje girdėta frazė: „Valgyk burokėlių – būsi stiprus ir sveikas“. O kai organizmas nusilpdavo, kai imdavo kibti peršalimo ligos, burokėlių įkrėsdavo dvigubai, nes tikėdavo, kad tai – nepamainomas geležies šaltinis. Kiek čia tiesos, o kiek pramanų, teiraujuosi mitybos specialistės die...

Šviežias rudeninis derlius yra apdovanojimas už visas pastangas šiltuoju sezonu auginant ir prižiūrint daržoves, kurios iki vėlyvo pavasario tarnaus kaip maisto bei vitaminų atsargos. Vis dėlto ar daržovės tikrai peržiemos, priklauso nuo tinkamų laikymo sąlygų, Pavyzdžiui, kartu laikomės bulvės ir s...