bobausiai

20 статей

Viktorija Dačinskaitė

Prasidėjus pavasarinių grybų sezonui lietuviai užplūdo miškus. Socialiniuose tinkluose matyti, kaip pintinėmis namo nešami vieni populiariausių grybų šiuo metu. Gamtininkas Andrejus Gaidamavičius įspėja – juose yra toksiškų medžiagų ir vartoti juos galima tik paruošus vienu iš dviejų būdų. „Kas neri...

Kai kurios gėrybės mus džiugina vos trumpą sezoną, tad būtų nusikaltimas atidėlioti ir nespėti jų paragauti nors kartą. „Kūno kultūros“ įkūrėjas Mykolas Lepeška ir šefas Ignas Štuka parodė, kaip pasigaminti tikrą pavasario patiekalą iš tik šiuo metu augančių daržovių – šparagų ir pirmųjų pasirodanči...

Dr. Skaidra Kordušienė, www.daigintosmintys.lt

Grybavimas yra pomėgis, retkarčiais žmonėms virstantis liguista manija. Turbūt kiekvienas pažįsta bent vieną žveją, kuris valandų valandas gali pasakoti, kaip jam kažkas kibo, užkibo, nutraukė, o vikstelėjusi prieš akis žuvies uodega buvo didesnė nei Anderseno aprašytos undinėlės. Ko gero, ten tebuv...

Jūratė Juršienė

Atšilus orams miškuose pasirodė pirmieji pavasariniai grybai, ir žmonės jau giriasi prisirinkę ir ragaujantys briedžiukų ir bobausių. Knygose rašoma, kad bobausiai yra mirtinai nuodingi grybai, tačiau jų pavadinimas kažkodėl yra „valgomieji bobausiai“. DELFI teiraujasi mikologo Jono Kasparavičiaus, ...

Selemonas Paltanavičius, LRT RADIJO laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Ar matėte, ar girdėjote – penktadienį jau kalendorinio pavasario vidurys. Apie tai gal net negalvojote, nes, mūsų visų įsitikinimu, tikrojo pavasario mes dar nematėme ar regėjome tik akies krašteliu. Tačiau, kol mes pavasario laukėme, jis sau tyliai atėjo, gyveno ir dirbo savo darbus. O dabar yra nu...

Birutė Davidonytė

Šiemet ypatingai anksti pradėjo dygti pirmieji bobausiai. Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija jau praneša, kad miškuose pastebėta šių grybų, nors įprastai jie pasirodydavo tik gegužės mėnesį. Tačiau specialistai sako, kad šiuo metu jau galima rasti ir kitų valgomų grybų.

Tomas Janonis

Lietuvoje jau dygsta grybai, todėl užkietėję grybautojai jau gali ruošti krepšius. Tiesa, baravykams ar voveraitėms dar per anksti. Tačiau mažiau žinomų valgomų grybų galite prisirinkti. Tuo metu tradiciniai grybai, kaip prognozuoja specialistai, miškuose turėtų pradėti dygti gegužės pabaigoje.

Paprastai pirmaisiais metų valgomais grybais - bobausiais - skuba pasigirti dzūkai, bet šiemet juos aplenkė vilniečiai. Netoli Vilniaus, Taurų girioje, lankytojai jau rado pirmuosius valgomus grybus.