Maistas – viena iš pagrindinių žmogaus organizmo gyvavimo sąlygų, visavertė mityba suteikia reikiamų medžiagų, padeda puoselėti stiprią sveikatą ir palaikyti trokštamą energijos lygį. Kai kurie produktai liaupsinami ne visai pelnytai, o kiti iš tiesų yra lyderiai – aprūpina įvairiais vitaminais, min...
baltymai
185 статей
Baltymo struktūra – tarsi jo nuotrauka, leidžianti pažvelgti į molekulių pasaulį iš arčiau. O mokslininkams tenka nemažai padirbėti, kad tai pamatytų. Be baltymų struktūrų neišsiverčia ir bakterijų, ir priešvirusinių apsaugos sistemų tyrimai, kurių rezultatai jau apdovanoti Nobelio premija net du ka...
Sveiki pusryčiai – mitybos ekspertai pataria, į kokią vieną maisto grupę atkreipti didžiausią dėmesį
Daugybė suaugusiųjų visame pasaulyje rytais nevalgo pusryčių. Pavyzdžiui, Amerikoje tokių – 10–20 proc., Lietuvoje duomenys panašūs, be to, rytinio valgio dažniau atsisako moterys nei vyrai. Daugelis mitybos specialistų toli gražu nelaiko šio įpročio sveikintinu ir netgi vadina jį klaida, kadangi ry...
Tyrimas parodė, kokius baltymus raumenų auginimui organizmas pasisavina geriau – gyvūninius ar augalinius (2)
Naujausias tyrimas parodė, su kokiu maistu gaunami baltymai labiausiai prisideda prie raumenų augimo ir tinkamos jų būklės palaikymo.
Artur Lebedenko-Swan – apie baltymus: kiek jų kasdien iš tiesų reikia ir kas gresia jų vartojant per daug (1)
Jeigu per savo devynerius darbo metus su socialiniais tinklais ir mitybos klientais būčiau gavęs po vieną eurą už įvairius klausimus apie baltymus, matyt, šiandien galėčiau turėti savo varškės fabrikėlį.
Svarbiausia mūsų kūno „statybinė medžiaga“: pasakė, kiek reikia suvartoti baltymų ir kodėl jie ypač reikalingi moterims (1)
Baltymai ne veltui yra vadinami pagrindine mūsų organizmo „statybine medžiaga“. Jie dalyvauja kone visose organizmo funkcijose. Jei jų trūksta, ima strigti visa sistema. Mitybos ir sveikatingumo treneris Martinas Bidins papasakojo, kiek suaugusio žmogaus organizmui reikia baltymų, kur jų rasti ir ku...
Vabzdžius proteinams auginančios fermos šiandien „ant bangos“, o besiraukantiems nuo vaizdo primena: į krevetes juk nespjauname (1)
Visame pasaulyje populiarėja baltymai iš vabzdžių, kurie itin plačiai naudojami ne tik žmonių, bet ir augintinių maisto gamyboje. Tokia mėsos alternatyva, sakoma, yra kur kas vertingesnė savo maistine verte, o ir gaminama ji kur kas mažiau kenkiant aplinkai. Apie tai konferencijos „Tvarumo kursas“ m...
Pirkdami maisto produktus sau, dažnas mūsų jau esame įpratę peržvelgti jų sudėtį ir tokiu būdu atsirinkti mums palankesnį maistą. Ne mažiau svarbu mokėti skaityti ir augintinių pašaro ar skanukų sudėtį – tikrai ne viskas joje mums gali patikti. Į ką svarbiausia atkreipti dėmesį planuojant sveiką aug...
Kuomet onkologine liga sergantis žmogus jaučiasi prarandantis apetitą, artimieji skuba jam padėti, pasiūlydami jo mėgstamiausio maisto. Šeimos narių pagalba yra ypatingai svarbi, tačiau ruošiant tokio tipo lauknešėlį svarbu atkreipti dėmesį, kas įeina į jo sudėtį. Gydytoja dietologė pranešime žinias...
Rugsėjo 27 d. atsakingo verslo konferencija „Tvarumo kursas“ aiškiai bei koncentruotai su daugiau kaip 25 ekspertais nagrinėjo visas naujoves tvarumo kontekste. Vos per vieną dieną buvo galima susipažinti ne tik su vertingiausiomis Lietuvos ir užsienio praktikomis, išgirsti realius tvaraus verslo pa...
Javapjūtė baigėsi, derlius dar vis važiuoja į šalies elevatorius, uostus arba saugomas ūkininkų sandėliuose, bet išvadas daryti jau galima.
Vidutiniškai net 17 savo gyvenimo metų lietuviai praleidžia sirgdami lėtinėmis ligomis ar turėdami negalią, o ir gyvenimo trukmė viena trumpiausių visoje ES. Medikai sako, kad didelę dalį tokios statistikos lemia prasta, nesubalansuota mityba.
Pereikite į naują gyvenimo tarpsnį sumaniai, tinkamai koreguodamos mitybą, kad sentumėte oriai ir puikiai jaustumėtės.
Baltymai – nuostabus dalykas. Jie atlieka daug svarbių funkcijų: tai statybinė raumenų, organų ir jungiamųjų audinių medžiaga, prireikus (o reikia nuolatos) juos atkuria. Baltymai reikalingi ir medžiagų apykaitai, ir maistui virškinti. Jie padeda antikūnams, kurie neleidžia mums mirti nuo aplinkoje ...
Nepaisant šimtmečius trunkančių tyrimų ir medicinos pažangos, vis dar yra daug neatskleistų paslapčių, kurių pagrindinė yra supratimas, kas sukelia senėjimą ir kaip galime jį sulėtinti arba net sustabdyti.
Daugelis mitybos specialistų teigia, kad priklausomybė nuo saldumynų ir nuo miltinių gaminių – ne emocinio pobūdžio valgymo sutrikimas, o biologinis sutrikimas. Jį sukelia hormonai ir neuromediatoriai, kurių maistas – cukrus ir angliavandeniai; rezultatas – nekontroliuojamas cukraus vartojimas ir pe...
Įvairi ir pilnavertė mityba – geros sveikatos pagrindas. Tačiau medikai įspėja, kad ne visi žmonės su maistu gauna pakankamą kiekį reikalingų medžiagų. Laidoje „ Delfi rytas “ biomedicinos mokslų daktaras, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta pasakojo apie baltymus mūsų mityboje...
Organizmo aprūpinimas būtinomis maisto medžiagomis – neatsiejama sveikatai palankios mitybos dalis. Išskiriamos trys pagrindinės maisto medžiagos, teikiančios energiją žmogaus organizmui, – tai angliavandeniai, riebalai ir baltymai. Pastarieji atsakingi už daugybę žmogaus organizmo funkcijų, taip pa...
Augalinės kilmės maisto vartojimas ne tik prisideda prie aplinkos gerovės, siekiant užtikrinti tvaresnę maisto sistemą, bet ir yra palankus žmogaus sveikatai. Augalinės kilmės maiste gausu antioksidantų, nesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat skaidulų, kurių nerastume gyvulinės kilmės produktuose. Todė...
Dietologė atskleidžia geriausius augalinių baltymų šaltinius: tai sumažins širdies ir kraujagyslių ligų bei demencijos riziką (1)
Maistas, kurį valgome, turi didelę įtaką ne tik mūsų sveikatai, bet ir aplinkai. Šiuo metu žemės ūkio pramonė užima apie pusę mūsų planetos žemės. JT maisto ir žemės ūkio organizacijos teigimu, mėsos ir pieno sektorius yra atsakingas už maždaug 14,5 proc. išskiriamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų...